Dojo Brasschaat

Sportoase Elshout Brasschaat (het gebouw tegenover het zwembad)

Elshoutbaan 17, 2930 Brasschaat


Reguliere lessen gegeven door Sensei Bart Fockaert


dinsdag van 18.15u tot 19.00u

Kinderen van 5 tot en met 9 jaar


dinsdag van 19.00u tot 20.00u

Kinderen van 10 tot en met 14 jaar


dinsdag van 20.00u tot 21.30u

Volwassenen (vanaf 15 jaar)


donderdag van 18.30u tot 19.30u

Kinderen gemengde leeftijdsgroep van 5 jaar tot en met 14 jaar


donderdag van 20.30u tot 22.00u

Volwassenen (vanaf 15 jaar)
Sportoase Elshout Brasschaat

Dojo etiquette

Een dojo is een oefenzaal waar budo wordt beoefend. In een dojo zoekt de beoefenaar naar een zuivering met als doel het verbeteren van zijn persoonlijkheid, zijn mogelijkheden, kennis, moed en doorzettingsvermogen. Daarom moet in een dojo de sfeer van vriendschap en beleefdheid heersen en dienen de wederzijdse regels van respect geëerbiedigd worden.


Dojo Etiquette

Dojo

In de Japanse oudheid (voor de 18de eeuw) werd vaak het woord "keikojo" gebruikt voor ruimtes waar gevechtssporten werd gegeven, wat "demonstratie plaats" betekende: kamers met kleine ramen, juist onder het plafond, waardoor het constant halfdonker was, omdat men een sfeer nodig had die "de opvoeding van de persoonlijkheid bevorderde", een plek van discipline en zelfverbetering. Later werd een van oorsprong boeddhistische term "dojo" gebruikt, om te verwijzen naar een ruimte waar boeddhistische rituelen en meditatie werd beoefend.

De klassieke dojo's zijn gebouwd volgens hetzelfde principe: de noordkant (Kamiza) wordt beschouwd als een ereplaats, voorzien van het portret van de oprichter Morihei Ueshiba, eventueel in een nis met een klein traditioneel Shinto altaar. Aan de zuidkant (of Shimoza), zitten de Aikidoka's in Seiza, dit is de "correcte zit" (rechte rug, de knieën twee handen uit elkaar, schouders relaxed, handen op de knieën of heupen).

Geef je waardering en respect voor de dojo. De dojo is en blijft een speciale plek voor degenen die ernaar streven om Aikido te bestuderen. In de dojo biedt een Sensei jou een blauwdruk van zelfontplooiing aan, geef hem daarom eveneens respect (Rei). Maak een buiging als je naar binnen gaat en als je naar buiten gaat. Rei tonen we in de dojo ook aan elkaar en is het meest waardevolle geschenk dat we aan elkaar kunnen geven door "gewoon" onze aanwezigheid in de dojo, om met elkaar op gelijke basis te trainen.

Laat elke les in de dojo een praktijkervaring in zelfgroei zijn.


De eerste les in elke dojo is etiquette, wat een formeel middel is om respect uit te drukken voor je sensei, voor je mede-Aikidoka's en de kunst die je beoefent. Etiquette en respect zijn fundamenteel. Een sensei doet veel moeite om deze kunst van harmonie met jou te delen in zijn dojo. Les krijgen is een uniek geschenk. Je sensei is een uitzonderlijk persoon die aan de voorkant van de dojo deze verantwoordelijkheid met de grootste zorg draagt. Begin daarom om iedere training aanwezig te zijn. Wees eerlijk, behulpzaam en oprecht in je training. Toon interesse in de kunst van Aikido door je oefening als Tori en als Uke. Help mee met de werking van de dojo. Zorg ervoor dat je de kunst leert zoals je sensei deze presenteert en maak geen vergelijking met andere sensei's, Aikido is immers geen competitieve kunst waarbij men op zoek gaat naar verschillen.

In de Aikido-praktijk, zoals in de meeste dingen, haal je eruit wat je erin stopt.


Velen hechten belang aan rang, wat de fundamentele menselijke natuur is. De kleur van de gordel (obi) is zeker niet de enige bepalende factor om te bepalen of iemand iets te bieden heeft. Het is ook niet iets om mee rond te pronken, noch achter te schuilen wanneer basisvaardigheden ontbreken. Degenen die het hebben hoeven over het algemeen niet aan te geven welke rang ze hebben, omdat ze hun vaardigheden en kennis voor zichzelf laten spreken. In onze dojo dragen alle Aikidoka's hun witte gordel, ongeacht of ze geslaagd zijn voor een kyu-examen, omdat het belangrijk is om nederigheid en respect te tonen, het symboliseert fatsoen en hoffelijkheid voor "Shoshin" (Beginners Mind): je kan altijd van iedereen iets leren, ongeacht hun rang.