Handleiding

Handleiding

Door te klikken op volgende link (cursus voor clubleden) kan je de handleiding voor leerlingen, opgesteld door Bart Sensei bekijken of downloaden. Deze handleiding is bedoeld om zowel beginnende alsook gevorderde leerlingen een inzicht te geven in hun Aikido basistraining.


Leerlingen komen om verschillende redenen naar Aikido en de betekenis van Aikido varieert tussen verschillende Aikidoka's en verandert zelfs tijdens het oefenen in de dojo. De reden waarom we aan iets beginnen is vaak anders dan de reden waarom we het jaren later nog steeds volhouden. Ons oorspronkelijke doel evolueert en past zich aan wat we hebben geleerd. De schoonheid van Aikido ligt in dit veranderingsproces. Veelal wordt Aikido begonnen als zelfverdediging, maar veelal wordt dit een secundaire reden omdat Aikido zich als iets dieper op de voorgrond dringt. Aikidotechnieken zijn zichtbare dingen, maar dit is slechts het topje van de ijsberg. Het is de inhoud die echt van belang is. Hoe meer men vordert, hoe moeilijker de training. Hoewel Aikidoka's een krijgskunst trainen, beschouwen ze zichzelf niet als iemand die een strijd moet winnen, maar juist om de strijd te voorkomen. Aikido stelt dat, als er een winnaar is, er eigenlijk twee verliezers zijn.


Geïnspireerd, wat nu?

Je kan je kledij bestellen via Bart Sensei of vraag het aan een bestuurslid. Als club zorgen wij er dan voor dat jij snel je keikogi of ander materiaal hebt. Afrekenen doe je via de clubrekening. Je mag ook zelf gaan winkelen (bv. bij Martial Sport, Martial Art Shop Antwerpen Noorderlaan 76 te Antwerpen, daar ontvang je als clublid advies en een extra korting van 10% op vertoon van je lidkaart).


Wat heb je nodig?

Een keikogi: dit is het Aikidopak (een witte vest en broek). Onze club biedt ook tweedehands keikogi's aan (vraag aan Bart Sensei of aan een bestuurslid voor meer info).


Een obi: dit is de gordel van een Aikidoka, die op een speciale manier gedragen wordt (zie cursus voor clubleden). Het juist knopen van je obi is een teken van respect voor jezelf en het beoefenen van Aikido.


Een hakama: dit is een zwarte broekrok. Dit kan je pas dragen vanaf een bepaalde graad en met goedkeuring van Bart Sensei. In algemene zin dient de Hakama als een rituele schakel tussen de moderne beoefenaar en de traditionele Japanse cultuur. De echte waarde van het dragen van een Hakama wordt gevormd in het hart van degene die hem ontvangt, om met verantwoordelijkheid in de juiste gemoedstoestand de studie van Aikido aan te vatten en eindigend bij het ingewikkelde opvouwen, als een vredig, meditatief moment voor een terugkeer naar het wereldse leven, waarbij de plooien de waarden van de Budo reflecteren.


Bij het dragen van de hakama herinnert elke plooi ons aan deze zeven deugden van Budo: (1) Gi - Moraliteit en integriteit (om het goede te doen); (2) Yuuki - Moed en dapperheid (als je opkomt voor de juiste redenen, is er eigenlijk geen reden om ergens bang voor te zijn; (3) Jin - Vriendelijkheid en mededogen (4) Rei - Respect en etiquette om respect te tonen voor alles; (5) Makoto - Oprechtheid en eerlijkheid (niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf); (6) Meiyo - Eer en waardigheid, zich houden aan wat juist is en aan goed gedrag; (7) Chuugi - toewijding en loyaliteit, om door te gaan met je toezeggingen.


De kleuren van de gordel (kyu-examens)

Naarmate je vordert bestaat er de mogelijkheid om examens af te leggen bij Bart Sensei. Normaal worden er twee keer per jaar examen georganiseerd. Daarbij is naast de techniek ook het mentale aspecten belangrijk. Velen hechten belang aan rang, wat de fundamentele menselijke natuur is. De kleur van de gordel (obi) is zeker niet de enige bepalende factor om te bepalen of iemand iets te bieden heeft. Het is ook niet iets om mee rond te pronken, noch achter te schuilen wanneer basisvaardigheden ontbreken. Degenen die het hebben hoeven over het algemeen niet aan te geven welke rang ze hebben, omdat ze hun vaardigheden en kennis voor zichzelf laten spreken Een examen in Aikido is een momentopname waarop je toont wat je reeds geleerd hebt, waarbij je een graad krijgt in overeenstemming met datgene wat je kan. Zie cursus voor clubleden voor details van ons examenprogramma.


Bij onze club is een algemene consensus dat er geen gekleurde obi's worden gedragen in de dojo. Aikidoka's dragen hun witte gordel omdat het belangrijk is om nederigheid en respect te tonen, het symboliseert fatsoen en hoffelijkheid voor "Shoshin" (Beginners Mind): je kan altijd van iedereen iets leren, ongeacht hun rang.


"Het doel van Aikido is het versterken van lichaam en geest door dagelijkse training en samen hard werken met collega-beoefenaars."