Wapens

Bokken

Het woord Bokken (houten zwaard) komt van ‘boku’ (hout) en ‘ken’ (zwaard) en is een oefenzwaard dat wordt gebruikt in de Aikidoles. De Uke test de juiste houding van de Bokken door op de punt van het houten zwaard te tikken. Als de terugkeer van de Bokken traag of stijf is, vertegenwoordigt dit een onvoorbereide Tori. Als de Bokken in stilte, ogenblikkelijk en ontspannen terug naar het midden beweegt, vertegenwoordigt dit een getrainde Aikidoka.

Bokken
Bokken
Jo

Jo

De jo is oorspronkelijk ontstaan uit de bo, een stok van 182 cm lang. De Jo is zo'n eenvoudig wapen dat het vermoedelijk dateert van vóór de zwaard- of speertechnieken. De korte stok kan nauwkeuriger zijn wanneer het wordt gebruikt om te steken in plaats van te slaan. De langere stoktechnieken zijn beter geschikt voor formatiegevechten of open slagveldbewegingen, maar het zou problematisch zijn in zwaar bebost gebied. De Jo bij Aikido-toepassing is gemiddeld 127 cm lang.

O’Sensei was erg goed in het observeren en absorberen van wat hij zag toen hij vele ervaren vechtsporters met wapens door middel van demonstraties zag, doch wat O’Sensei van de Aiki-Jo overhield, waren voornamelijk fragmentarische bewegingen. De Jo is waarschijnlijk een samensmelting van veel verschillende vormen van input die Ueshiba heeft opgedaan bij het observeren van talloze experts. Hij heeft toen veel geëxperimenteerd, vooral tijdens de Iwama-jaren (1944-1955), die later werden geformaliseerd door Saito Sensei.

Tanto

Een tanto is een houten mes die door de samoerai werden gedragen als een secundair wapen. De lengte variëerd tussen 15 en 30 centimeter. Hoewel de tanto ontworpen is om mee te steken, wordt het in de Aikidoles ook gebruikt om maaiende, snijdende bewegingen mee te maken.

Het trainen met dit wapen maakt de Aikidoka vooral bewust om de alertheid en efficiëntie in zijn Aikidobewegingen te optimaliseren. De Aikidoka mag zich echter niet fixeren op dit wapen, maar op de hand die het mes vasthoudt, om gepast te reageren, met focus op een ontspannen houding.

Tanto