Wat is Aikido?

Aikido is een van de jongste krijgskunsten, ontwikkeld uit oude traditionele martiale kunsten. De principes van Aikido zijn ontwikkeld door O´sensei - Morihei Ueshiba. Deze Aikidoprincipes omvatten begrippen als eensgezindheid, vrede, centrum en musubi.


Een van zijn beste leerlingen, Tamura Sensei geeft volgende uitleg over Aikido; “Aikido is een vreedzame krijgskunst. Agressie zoek je niet op, maar als het niet anders kan, ga je een confrontatie ook niet uit de weg.”


Primair is het uitgangspunt om de tegen jouw gerichte agressie onder controle te brengen, niet om haar te vernietigen. Dit principe komt ook in de technieken tot uiting, waarbij je een aanvaller niet definitief uitschakelt, maar in de eerste plaats probeert te controleren. De mogelijkheid blijft zo bestaan om aan te geven dat die agressie nutteloos is. De doelstelling van Aikido komt in de naam goed tot uiting.


Aikido kanjiAI = Harmonie


KI = Vitale energie, levenskracht


DO = De weg, de manier waarop


Visie

Aikido: Het zoeken naar de eenheid het samengaan van de innerlijke energie met de lichaamsbewegingen (de eenheid tussen lichaam en geest). Een regelmatige beoefening onder een bekwame leraar is nodig om inzicht te krijgen in deze Japanse discipline.


Fysisch: Ingevolge de veelvuldige mogelijkheden bij de beoefening worden alle spieren harmonisch soepel gehouden evenals de gewrichten en ruggengraat. De speciale ademhalingsoefeningen verbeteren de algemene gezondheidstoestand. Door de doelstelling van Aikido een beter mens worden zowel lichamelijk als mentaal, vrij van elke competitiedwang. Kan iedereen Aikido beoefenen ongeacht zijn ouderdom of geslacht.


Mentaal: Wanneer men Aikido met volle overtuiging regelmatig beoefent, komt men eens op een moment dat men een dieper begrip krijgt van wat Aikido in feite is. Dat het hier niet alleen gaat om het aanleren van een zelfverdediging, maar dat er een hele visie achter verscholen gaat.


Doelstelling

Aikido is een “zachte” maar diepgaande krijgskunst die je wapent voor de “harde” realiteit. Het is een zoektocht naar harmonie in de zelfverdediging maar ook in het dagelijks leven. De nadruk wordt gelegd op een filosofie van vreedzaamheid en niet van competitie.


Bij Ganko Dojo wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de leden en is daardoor geschikt voor elk type persoon. Je zal leren je persoonlijkheid uit te leven en daarbij te leren ontspannen in alle omstandigheden.